Det blir inte rätt för att två gör fel! I sitt svar säger Jonas Lennerthson att centrumdöden förekommer inte bara i Sverige utan runt om i västvärlden. Det är sant att harakiripolitiken ger samma usla resultat i andra länder som i Sverige. Påhittet att strypa sina egna stadskärnor är ju inte ens en svensk ide utan kommer från utländska miljonstäder. Städer som inte har någonting gemensamt med våra svenska städer, vare sig när det gäller utmaningar eller lösningar. Försöken att vara ”modern” och tillämpa miljonstadspolitik i i små och medelstora städer ger lika usla resultat överallt.

Lennerthson skyller centrumdöden på att butikerna vill vara där det är lätt att komma till och där det finns många kunder. Varför vill då s/mp aktivt strypa trafik och parkeringar i stan? Lennerthson är uppenbarligen medveten om att det är hans egen politik som gör det svårt eller omöjligt att driva butiker och restauranger i centrum. Om han trodde på det han själv säger skulle han inte behöva strypa gatorna, trafiken skulle ju försvinna av sig självt i alla fall!

Falun har nästan 60.000 invånare, av dem bor bara några procent i stadskärnan. Alla andra måste åka för att komma dit. Vart ska de ta vägen för att handla, äta, klippa sig osv när det blir för krångligt att ta sig in i stan och att parkera? Jag har ingenting emot att folk handlar på ICA Maxi eller i Borlänge, men jag vill inte att de ska känna sig tvingade att göra det.

S/mp struntar i de mer än 50.000 falubor som inte bor centralt eller ens i Falu tätort. Längre bort än Daglöstäkten eller Östanfors så ingår man inte i deras samhälle. Är du gammal, sjuk, funktionshindrad eller av annat skäl inte kan släpa dina varor genom stan till externa parkeringar så är du inte heller välkommen i de rödgrönas stad. Där finns bara plats för den friska vältränade medelålders medelklass som bor centralt och tydligen anses vilja ha centrum som sitt privata promenadområde men som ändå förväntar sig att all service ska finnas kvar. Trots att de enligt s/mp helst sitter på krokiga parkbänkar och tittar på ån,

Jag delar inte denna människosyn. Jag delar inte föraktet för människor som inte kan cykla kilometervis för att handla. Jag anser att centrum ska vara tillgängligt för alla, inte bara de som bor där. Den som inte står ut med folkliv och rörelse på gatorna, trafik och musik från krogarna kanske inte ska bo mitt i smeten?

Mikael Rosén


Facebooktwitterlinkedin